RESIDENCE INN BY MARRIOTT HOTEL, GENT

LANGDURIG LOGEREN IN STIJL
Wie op zoek is naar een langer verblijf in Gent kan sinds kort terecht in het Residence Inn By Marriott Hotel. Het ontwerp ging uit van de kerngedachte dat de gasten zich thuis moeten voelen. Het resultaat is een bijzonder aantrekkelijk gebouw dat op statige wijze de skyline van de stad siert.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen
Magazine / Nr 01 2020 / Residence Inn By Marriott Hotel, Gent

23 april 2020

RESIDENCE INN BY MARRIOTT HOTEL, GENT - interieur

Toen G Holdings de Holiday Inn Express vlak bij het op- en afrittencomplex van de E17 in Gent aankocht, besloot de groep de vrije ruimte op de site commercieel te benutten. “De Residence Inn-formule biedt een antwoord op de vraag van de omgeving naar langetermijnverblijven”, vertelt projectarchitect Jeroen Van Hove. “De nood aan dergelijke hotelkamers is erg groot door de nabijheid van het UZ Gent en grote bedrijven, zoals Volvo en Blue Towers. Het hotel telt 105 kamers van 25 tot 36 m² met een badkamer en kitchenette. Op het gelijkvloers bevinden zich een bar, een ontbijtruimte en een fitnesszaal. Daarnaast zijn er een kleine winkel, een wasserette en een bagageruimte ingericht: allemaal zaken die een reële meerwaarde vormen voor gasten die vaak wekenlang van huis weg zijn.”

RESIDENCE INN BY MARRIOTT HOTEL, GENT - badkamer

MIX VAN KLASSIEK EN MODERN
Het nieuwe hotel is parallel met de bestaande Holiday Inn Express opgetrokken. “We ontwierpen een rechthoekig geknikt balkvolume met vijf en zeven bouwlagen, samen goed voor een vloeroppervlakte van bijna 7.000 m²”, vervolgt Jeroen Van Hove, projectarchitect bij ARCH & TECO Architecture and Planning. “De vorm van het gebouw werd grotendeels gedicteerd door de BPA-voorschriften en het repetitieve karakter van het hotelprogramma. Toch is het geen saaie massieve blok geworden. Integendeel: door de diepte van de gevel, de inclinatie van de gevelvlakken en de verticale geleiding kreeg het hotel een eigentijds en modern karakter. We opteerden voor een gevelbekleding met witte betonpanelen, waardoor het gebouw een bijzondere uitstraling kreeg en van ver de aandacht trekt. De gevelpanelen zijn vanaf de eerste verdieping voorzien van een plankbekisting in het voorvlak, terwijl de dieper gelegen delen glad bekist zijn. Onder de ramen vormt een witgelakte dorpel een doorlopende horizontale lijn op elke verdieping. Samen met Schüco zijn er custom-made raamprofielen ontwikkeld, waardoor de glazen borstweringen in het buitenkader konden worden geplaatst.”    

RESIDENCE INN BY MARRIOTT HOTEL, GENT - interieur

RAZENDSNELLE REALISATIE
Dankzij het revolutionaire CD20-prefabsysteem is de ruwbouw in een recordtempo van zeven weken opgetrokken. Daarbij zijn alle elektrische leidingen op voorhand in de betonelementen gestort. Gecombineerd met de beperkte vloeropbouw (20 cm) en een totale uitvoeringstermijn van elf maanden betekende dit een waar huzarenstukje, zowel voor hoofdaannemer Cordeel als alle betrokken studiebureaus en onderaannemers.    

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD
Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels – Maatvoering

Via het uitzetten van piketten voor het grondwerk, de hoofdassen voor het plaatsen van ankers en kolommen, referentiehoogtes, enzovoort droeg ook Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels (Temse) zijn steentje bij aan de realisatie van Residence Inn by Mariott. “Zo hoefde de aannemer zelf niets meer op te meten en kon hij zijn wanden rechtstreeks op de door onze uitgezette lijnen plaatsen”, legt bestuurder Steven Buytaert uit. “Zoals voor elk project hebben we een landmeter en een meet-assistent afgevaardigd, die de werf van begin tot eind hebben opgevolgd. De opmetingen op het terrein zijn door de landmeter zelf verwerkt. Bewust, want vooral bij de ‘startinmeting’ ten opzichte van de bestaande omgeving moet de maatvoering van de architect goed gecontroleerd worden. We mogen fier zijn dat we wederom een mooie opdracht tot een goed einde hebben gebracht. Het is een project met de nodige uitstraling, zeker gezien de specifieke ligging.”

Andere nieuwsberichten