Shipbuilding hall with museum climate standards

OceAnco's new shipyard

To enable the construction of bigger and more modern ships, Cordeel built a new dry dock together with OceAnco. The foundations, dock structure and hydrological regime were conceived and implemented by Cordeel as an alternative to an existing design. The entire frame of the hall is made of prefab concrete elements that were produced in our own factory.

Project properties

Project name
OceAnco's new shipyard
Location
Alblasserdam
Client
Alblasserdam Yachtbuilding Shipyards
Category
Offices
Logistics & Production
Shipyards
Surface
25,500 m²
Architect
I.O.B.
Engineering
Cordeel Nederland B.V., Geelhoed & ABT
Type of contract
Design & Build (UAV-GC)
Period
11/2012 tot 11/2015

The hall

On the side bordering the water, the hall is fitted with a sectional overhead door. On opening the overhead door, guiding structures extend from the roof at both ends which make it possible to raise the entire door upwards and above the roof. This allows two 25-tonne overhead cranes to be driven outside via the swing-out crane gantry girders. Other special elements include the following.

  • Dock door: The dock is closed watertight using a two-way, floating steel dock door containing a couple of trim tanks. By pumping the water out, the door floats and can be towed away so that ships can sail in and out. 
  •  Installations: During the preparation process, OceAnco's production department played a major role. The air-conditioning requirements for the yacht hall where exceptionally high and can be described as 'museum climate standards'. 

Surroundings

The construction of the dry dock was a distinctive project with unique challenges, not least in terms of the immediate surroundings. In cooperation with all the parties involved, we made a concerted effort to minimise any inconvenience. It was important to monitor the adjacent A15 motorway tunnel underneath the River Noord and the Fugro building directly adjacent (not supported by piles). We also spoke to neighbouring residents regularly. Thanks to our efforts, not only were OceAnco and Cordeel proud of the project but so were all those who live in Alblasserdam; and they still are.